content top

Håndboldlandskamp

Håndboldlandskamp

En håndboldlandskamp er i dag meget mere end blot en tilfældig sportsbegivenhed. Især når det drejer sig om slutrunderne i de største turneringer som EM og VM. Det er et show på linje med de største rockkoncerter. Det er de færreste forundt at få billetter til selve kampene, for der er trods alt et begrænset antal pladser i hallerne, selv et så stort sted som Jyske Bank Boxen i Herning, hvor den nyligt overståede finale i EM for herrer fandt sted. I øvrigt mellem værtsnationen Danmark og så Frankrig. De fleste af os må nøjes med at se kampene i fjernsynet, men selv der kan man næsten både mærke og lugte stemningen i hallen. Og ikke mindst høre! For der er en nærmest infernalsk støj af hujende fans, og jeg gætter på, at Arbejdstilsynet under normale omstændigheder ville have grebet ind, hvis det drejede sig om en almindelig TOTALKREDITarbejdsplads. Showet omfatter meget mere end selve kampen, for tilskuere kan – mod betaling, selvfølgelig – komme ind timer før selve kampen begynder og blive bespist og deltage i forskellige former for underholdning. Det danske herrelandshold er sponsoreret af kreditinstituttet TotalKredit, og så er der i Jyske Bank Boxen naturligvis en særlig VIP TotalKredit Lounge, hvor de særligt inviterede kan være så heldige at komme til at hilse på et par af spillerne. Men selv på fjernsynet kan man se og fornemme, at tilskuerne har det herligt, og de har som regel gjort noget ud af det med tøj og ansigtsbemaling i favoritholdets farver, så når Danmark er med – og ikke mindst når kampen forgår på hjemmebane – så er hallen nærmest ét stort orgie i rødt og hvidt. Længe leve håndbold!

Check out our horse racing tips

Read More

Nationalsporten

Nationalsporten

Visse sportsgrene trives bedst i visse lande eller i visse regioner. Amerikansk fodbold har aldrig vundet den store udbredelse uden for USA, og det ærkeengelske spil rugby dyrkes stort set kun i Storbritannien. Cricket spilles stort set kun i de tidligere Commonwealth lande, og det spøjse spil Lacrosse, hvor spillerne spiller med en lang stang med et net for enden, som man kaster og fanger en bold med, er en canadisk specialitet, polo har sin oprindelse i Asien, svensker har deres Bandy – stort set for sig selv, og man kunne blive ved med at opremse mere eller mindre nationale eller regionale sportsgrene. Nationalsporten i Danmark er trods alt nok stadig fodbold, men håndbold er kommet godt med på vognen. Det burde det sådan set også være, i og med at håndbold er en dansk opfindelse fra 1898, hvor oberstløjtnanten og læreren Holger Nielsen opfandt spillet, som ikke krævede så mange deltager og så stor en bane som for eksempel fodbold. Men også håndbolhandball World Championshipd har sine foretrukne enemærker. Man har vist aldrig set et amerikansk håndboldlandshold af betydning, og Sydamerika sværger stadig også til deres elskede fodbold. Et Verdensmesterskab i håndbold giver et meget godt indblik i, hvilke lande har en stærk tradition for spillet, og man kan tydelig udpege nogle områder, som er stærkt fremme. Selvfølgelig Danmark, men også resten af Skandinavien, lande fra det tidligere Jugoslavien som for eksempel Kroatien og Serbien er også godt med, og så selvfølgelig de centraleuropæiske lande som Tyskland, Spanien og Frankrig. Det er typisk også disse lande, at danske topspillere hentes til af de forskellige klubber. Hvis håndbold ikke er nationalsporten til hverdag, så er det det i hvert fald, når der er EM eller VM.

Check out our racing tips

Read More

Håndbold kvæstelser

Håndbold kvæstelser

Sport er sundt, siger man. Ja, med måde, tilføjer nogle kloge hoveder så gerne. For overdreven sportsudøvelse kan i allerhøjeste grad medføre alvorlige skader på kroppen. Mange har sikkert hørt om begrebet ”sportshjerte” – det vil sige et hjerte, som faktisk er blevet forsport is healthy stort, og dermed risikerer at briste. Hjertet er dybest set bare en muskel som alle andre, og muskler har det med at blive større, når de bliver belastet. Tænk blot på multisportsgrenen Triatlon, som består af 1.500 meters svømning, 40 kilometers cykling og 10 kilometers løb. Ud i én køre. Hvor sundt lyder det? Men mange andre sportsgrene har nærmest indbyggede farer. Har man set en professionel fodboldspillers fødder, forstå man næsten ikke, at han kan stå på benene. Andre sportsgrene, som er specielt hårde ved bentøjet er for eksempel badminton og håndbold. Det skyldes blandt andet de enorme temposkift, der er i en kamp. Badminton er nok densportsgren, hvor man ser flest tilfælde af sprængte achillessener, og håndboldspillere lider ofte af skader som forvridninger, forstuvninger, ledskader, fibersprængninger, knæskader, lyskeskader og meget mere. Og stort set hver eneste skade kræver behandling og spillepause, hvilket naturligvis er dybt frustrerende for både spilleren og holdet op imod en stor turnering. For tilskuerne også, for den sags skyld, for ikke mindst i landskampe har vi ofte nogle store forventninger til bestemte spillere. Den tidligere topspiller på damelandsholdet i håndbold, Anne Dorthe Tanderup, har for nyligt udtalt, at hun faktisk ikke kan sidde på gulvet og rejse sig op uden hjælp – det gør simpelthen for ondt, og det skyldes en gennemtærsket krop på grund af tophåndbold. Ja, sport er sundt – med måde!

Get the latest free bet bonus codes here

Read More

Fankultur

Fankultur

Der har i rigtigt mange år været en stor fankultur omkring fodboldklubber. Denne kultur er i høj grad opstået omkring de engelske klubber i arbejderbyer og arbejderkvarterer. De ret lavtlønnede arbejdere skulle have noget at tage sig til i fritiden, og det blev så tit det lokale fodboldhold eller pubben. Mange engelske byer har stadig i dag ofte to store klubber – én, man groft sagt kunne kalde arbejderklubben, og én for samfundets finere lag. Som for eksempel med Manchester City og Manchester United. Fanses fra de forskellige lokale klubber var ofte nærmest fjender, og det fan culturekunne tit komme til deciderede slåskampe mellem rivaliserende fanklubber ved fodboldkampe. Den såkaldte hooliganisme. Herhjemme kender vi det fra, når Brøndby og FCK skal møde hinanden Noget lignende gør sig gældende i Italien, hvor de mere voldelige fans kaldes ”tifosi”. Den slags kultur har man aldrig set i forbindelse med håndbold. Det er dels en nyere sportsgren end fodbold, og det er dels en sport, der udfoldes under mere beskedne forhold, det vil sige i mindre haller frem for på kæmpe stadioner. Alligevel kan man godt tale om en håndbold-fankultur, men den udfoldes under anderledes fredelige former. Fansene iklæder sig tøj i favoritklubbens farver, og ved landskampe, som Danmark deltager i, kan man se næste en hel sportshal klædt i rødt og hvidt – oven i købet er mange af fansene endda sminket røde og hvide i ansigterne og måske iført de efterhånden berømte røde og hvide klaphatte. Forskellige former for fankulturer findes inden for stort set alle kulturelle og sportslige begivenheder – man behøver blot at gå til en rockkoncert for at opleve dedikerede fans klædt ud på en bestemt måde og udføre nærmest rituelle handlinger under koncerten. Heldigvis er det undtagelsen, at en fankultur udvikler sig til noget, der ligner hooliganismen.

Read More

Herrehåndbold

Herrehåndbold

Herrehåndbold har været meget populært i Danmark i rigtigt mange år. Mange kan sikkert stadig huske landshold fra starten af 1980’erne med store spillere som Morten Stig Christensen, APTOPIX London Olympics Handball MenAnders Dahl Nielsen og Mogens ”Mugge” Jeppesen. Mogens Mugge var målmand, og han blev hurtigt hele landets yndling under landskampe. Han var rund og trivelig og meget langt fra nutidens atletiske ideal, og han lagde heller ikke skjul på, at han godt kunne lide en øl i ny og næ. Men han var en fantastisk god målvogter. Kvindehåndbold var der ikke mange, der interesserede sig for, og der var faktisk et mundheld, der sagde, ”at livet er for kort til kvindehåndbold!” Det skulle herrelandsholdets nuværende træner, Ulrik Wilbek, lave om på. Han var i 1988 startet som træner for dameholdet i Viborg HK, og i 1991 blev han hentet ind som træner for damelandsholdet, som ellers havde været i fare for at blive helt nedlagt. Han etablerede en grundstamme med stærke spillere som Anja Andersen, Janne Kolling, Anette Hoffmann og Susanne Munk Lauritsen, som alle fire første gang for alvor viste sig på den internationale scene ved at vinde sølv ved VM i Norge 1993. Allerede året efter blev det til guld ved EM i Tyskland. Derefter vadede holdet i succes med guld ved Olympiaden i Atlanta som højdepunktet. Så var der pludselig ikke nogen, der snakkede om, at livet var for kort til damehåndbold, publikumsinteressen blev lige så stor, som når herrerne spillede, og nok så vigtigt, så fik det interessen for damehåndbold i de mindre klubber op at stå, så mediesucces er i høj grad med til at stimulere den mere konkrete interesse for en bestemt ting.

Get all the latest free football scores

Read More

Håndbold i Danmar

Håndbold i Danmar

Håndbold er en populær sport i Danmark. Ikke så sært, for det var faktisk her i landet, at håndbold blev opfundet. Det skete i 1898, hvor oberstløjtnant og lærer på Ordrup Latin- og Realskole opfandt det spil, som vi kender så godt i dag. Idéen var at opfinde et boldspil, som ikke krævede så meget plads som fodbold, og som kunne spilles for eksempel i en skolegård. Det blev altså håndbold, der, som navnet siger, spilles udelukkende med hænderne, og i stedet for fodboldholdets 11 spillere, er der kun syv på et håndboldhold, og banen er maksimalt 50 meter lang og 25 meter bred – men kan være helt ned til 30 meter lang og 15 meter bred, afhængig af de fysiske forhold. Af uforklarlige grunde blev håndbold især populært i de mindre provinsbyer, og mange af klubberne består af spillere fra to nærliggende mindre byer, hvilket ofte fremgår af klubnavnet, for eksempel Team TviTeam Tvis Holstebros Holstebro, Ollerup/Skerninge og Tranekær – Tullebølle. Viborgs håndboldklub har gennem mange år været en af de førende i landet og har leveret mange spillere til landsholdene – både damer og herrer.Herrelandsholdets nuværende træner, Ulrik Wilbek, er fra Viborg, og han er gift med Susanne Munk Lauritsen, som mange vil huske som en mangeårig og fantastisk dygtig målvogter på det danske kvindehåndboldlandshold. Håndbold er for længst blevet professionaliseret i Danmark, og mange af vores bedste spillere spiller i udenlandske klubber, lige som mange af vores danske klubber i den bedste liga har udenlandske spillere på holdet. Uanset hvorfor håndbold oprindeligt blev populært i de mindre byer, så har mange af klubberne her været udgangspunktet for en række af vores bedste håndboldspillere, og storbyerne er da også kommet godt med på vognen, for eksempel FCK Håndbold i København.

Read More

Håndboldkommentatorer

Håndboldkommentatorer

Hold da op, hvor håndboldkommentatorer har et ringe sprog! Mage til floskler skal man da lede længe efter. ”Den lange bane” og ”den korte bane”, ”det lange eller korte hjørne” og så videre. Når en håndboldkommentator skal fortælle, hvor lang tid der er tilbage af en kamp, så ”resterer” der så og så mange minutter. Et udtryk, som man efter min opfattelse ikke bruger andre steder end i sportskommentarer. Jeg har i hvert fald aldrig hørt nogen spørge – ”Hvor mange minutter resterer der, før bussen kohandball commentatorsmmer?”. Og når de skal beskrive håndboldspillernes optræden, så skal det helst ske med udtryk hentet i for eksempel kunstens eller kulturens verden – ”Hun danser jo nærmest med bolden”. Jeg ved ikke, hvorfor de tror, at de med vold og magt skal krydre deressprog indtil det ulidelige, frem for at give seere og lyttere en nøgtern og faktuel redegørelse for, hvad der sker på banen og i kampen. Kommentatorerne er uden tvivl særdeles vidende om håndbold, og derfor burde de hellere øse ud af deres viden, så den helt almindelige seer eller lytter, som ikke har så meget forstand på håndbold kan få et bedre indtryk af, hvad der sker – og måske opnå en større viden om spillet. For eksempel forklaringer på, hvad de forskellige dommerkendelser betyder – de snakker, som om alle andre ved lige så meget som de selv. Som rimeligt veluddannet inden for sprog og kommunikation er det en plage at høre, hvordan de skamrider det danske sprog. Måske skulle man tilbyde dem et kursus…?

Get the latest football scores here.

Read More

Håndbold EM

Håndbold EM

Så har vi igen været igennem et håndbold EM, uden at de utallige kommentatorer på radio og Tv har sat seerne og lytterne ind i de mest grundlæggende regler for spillet! Det er simpelthen for ringe. Langt de fleste kommentatorer – eller eksperter, som de ofte benævnes – er jo selv tidligere håndboldspillere, som kender reglerne ud og ind. Danmark klarer sig jo som regel godt ved de store turneringer som EM og VM – og det gælder både mændene og kvinderne – og det er i den grad noget, der kan samle nationen foran fjernsynsapparaterne. Mhandball EMen langt fra alle er såkaldte eksperter i håndbold, og derfor kunne det være på sin plads at indlede alle store turneringer med for eksempel en times indføring i reglerne. Det flyver rundt i luften med forskellige fagudtryk – for eksempel ”angrebsfejl”. Det er tilsyneladende et udtryk, der dækker over mange forskellige ting – så vidt jeg har kunnet se mig frem til for eksempel for mange skridt, men også andre ting. Og så hurtigt som en håndboldkamp går, så er det umuligt for uindviede at nå at opfatte, hvadder er sket, når der bliver dømt ”angrebsfejl”. Eller ”screeningsfejl”, for at nævne et andet eksempel. Og hvad er forskellen på at få et gult kort og at blive vist ud i to minutter? Hvad er mest alvorligt? Under det nyligt overståede EM hørte jeg træner Ulrik Wilbek i en timeout sige til spillerne, ”at det franske kørte godt”. Okay – og hvad er ”der franske” så, eksperter? Så dette er altså en opfordring til medierne om at give lytterne og seerne en grundlæggende indføring i reglerne, inden de såkaldte eksperter og kommentatorer begynder at kaste om sig med indforståede udtryk.

Read More
content top